Els nens amb FLP tenen dificultats per a la deglució. Això suposa preses més lentes, amb més risc d'ennuegament. A continuació et donem una sèrie de consells que et poden ser d'utilitat, però recorda que
qui més us pot ajudar és el vostre logopeda. Segueix sempre les seves recomanacions i consulta amb ell tots els vostres dubtes i tots els problemes que us vagin sorgint.
Biberons
Tant si decidiu fer lactància materna diferida, com lactància artificial, necessitareu fer ús d'uns biberons especials. Malauradament, no hi ha un biberó màgic que funcioni per a tots els nens. Segons el nen i el tipus de fissura, us pot anar millor un biberó o un altre. Us recomanarem els biberons que habitualment funcionen millor, però recorda fer cas de les recomanacions del logopeda.
*Imatges cedides per Raquel Garcia Ezquerra , queda prohibida la seva reproducció per drets d'autor
Quan donis el biberó, és important que el teu fill
estigui tan incorporat com sigui possible possible per tal de millorar la digestió i evitar el reflux. Hi ha diferents postures que et poden ajudar a aconseguir aquesta verticalitat tan important. També pots fer servir una maxicosi o qualsevol hamaca que mantingui el teu fill o filla incorporat.
Biberons recomanats
És important entendre que a cada nen li funciona millor un biberó o un altre. A part del diagnòstic concret de cada nen, en la tria del biberó també influeix el gust del nadó així que, malauradament, no hi ha un biberó miraculós que funcioni exactament igual per a tots els nadons amb fissura, sinó que s'ha d'anar provant fins a trobar el que millor us funcioni.
En general, als nens amb fissura palatina els funcionaran millor els biberons estrets i llargs amb vàlvula que faciliti la succió ,i als nens amb
fissura de llavi, biberons de base ample que permetin que el llavi s'adapti completament a la forma per tal de poder fer buit.
Un logopeda neonatal especialitzat en deglució us pot assessorar i recomanar el tipus de biberó que millor us pot funcionar. Nosaltres, us recomanem els biberons que, en general, millor ens funcionen.
Biberó Medela Special Needs
Aquest és un dels biberons més utilitzats actualment. Es recomana per nadons amb fissura palatina, ja que la tetina és allargada i permet saltar la fissura. A més, permet ajudar a la succió prement la part allargada de la tetina amb els dits a la vegada que el nadó intenta fer la succió. És important llegir les instruccions d'ús per utilitzar-ho correctament.
Comprar
Biberó Dr. Brown Special Needs
Un altre dels biberons més utilitzats per les famílies. També té una tetina llarga, recomanada per a nadons amb fissura palatina. Amb aquest biberó, el bebè pot extreure la llet de manera autònoma sense necessitat de fer succió ni ajuda dels pares. A més, disposa d'un sistema anti còlics que evita que el nadó empassi aire quan s'alimenta.
Comprar
Biberó Nuk - Tetina FC
Biberó estàndard de Nuk que, tot i no estar destinat originalment per a nadons amb anomalies craniofacials, ha funcionat bé a diversos infants. Disposa d'un sistema anti còlics i imita el pit matern.
Comprar
Biberó de Suavinex Zero Anti cólics
Aquest biberó funciona bé per a nens amb fissura al llavi. La base ampla permet adaptar correctament la forma del llavi a la tetina. Si el nadó té dificultats per succionar, es recomana utilitzar una tetina de flux mig en comptes de la tetina adaptable.
Comprar
Biberó Nuk Latex
Biberó de Nuk de làtex. Tot i no estar dissenyat exclusivament per a nens amb fissures, a moltes famílies els ha funcionat bé.
Comprar
Biberó MAM
Biberó estàndard de MAM que, tot i no estar destinat originalment per a nadons amb fissures, ha funcionat bé en alguns nadons.
Comprar
Tècnica dit-xeringa
Quan el nadó és massa petit i no té prou força per acabar la presa amb el biberó, pots fer servir la tècnica del dit-xeringa. Per fer servir aquesta tècnica necessitaràs una
xeringa sense agulla i, opcional, una cànula de catèter intravenós també sense agulla. Hi ha diversos amples del catèter, comença fent servir el més estret i segueix ampliant-l'ho per tal que surti més flux de llet. Aquest material, el pots demanar a l'hospital cada cop que hi vagis.
*Imatge cedida per Raquel Garcia Ezquerra , queda prohibida la seva reproducció per drets d'autor
Més informació
Llet en got
Oferir la llet en got al nadó és una pràctica molt interessant, ja que
l'ajudarà a desenvolupar la musculatura de la boca. Hi ha molts països on cada cop s'ofereix menys el biberó i es potencia l'ús del got, pels múltiples beneficis que ofereix.
Per començar l'ús del got, els logopedes recomanen fer servir un got de silicona, evitar sempre l'ús de boquilles per tal que s'acostumi a beure directament del got. Al començament, l'aprenentatge és lent, però un cop aprenen la tècnica, podran beure des de ben petits amb qualsevol got normal.
Gots recomanats
CamoCup - Got d'aprenentatge
Aquest got facilita l'autonomia del nadó per la forma anatòmica que té. El bec de la zona superior evita que el nadó fiqui el nas dins del got, i facilita la sortida del liquid.
Comprar
Beaba - Got silicona
Got flexible que s'adapta a la forma de la boca del nadó. És molt tou, així que no hi ha risc que el nadó pateixi cap mal.
Comprar
Última revisió el 09/06/2021 per C. Rodríguez