Aquesta condició es desenvolupa quan els teixits que formen els llavis no es fusionen adequadament durant el primer trimestre de l'embaràs. Això pot conduir a una escletxa visible als llavis, que afecta tant el llavi superior. La cirurgia correctiva generalment es realitza quan el nen té uns 6 mesos per assegurar una millor funcionalitat dels llavis.
A la imatge veiem una bebè amb fissura labial unilateral incompleta.
En aquest cas, la falta de fusió afecta el paladar, que es divideix en dues parts, la dura (frontal) i la tova (posterior). Aquesta fissura pot afectar la capacitat del nen per alimentar-se i parlar adequadament. La cirurgia és necessària per tancar aquesta escletxa i millorar les funcions del paladar.
A la imatge veiem una bebè amb fissura palatina completa.
És una combinació de fissura labial i fissura palatina. Això significa que el nen pot tenir una escletxa tant als llavis com al paladar. Aquesta condició pot tenir un impacte més significatiu en la capacitat de menjar i parlar del nen, i requereix tractament quirúrgic per corregir tant la fissura als llavis com al paladar.
A la imatge, veiem una bebè amb fissura labiopalatina bilateral completa.
Aquesta fissura es troba a les capes internes dels teixits de la boca i pot passar desapercebuda des de l'exterior. Tot i això, pot tenir impacte en el desenvolupament normal de les estructures orals. El tractament també pot ser necessari segons les complicacions associades.
A la imatge, veiem un nen que va nèixer amb fissura labial i fissura submucosa.
Un cop sapigueu que tindreu un nadó amb fissura (la fissura de llavi molts cops es veu a la ecografia de les 20 setmanes) us heu de posar en contacte amb els diferents Hospitals amb cirurgians maxil·lofacials específics en fissura labiopalatina (Hospital Vall d'Hebron, Hospital Sant Joan de Déu i també clínica Tresserra) on us explicaran els seus protocols. Des de l'associació us podem ajudar a demanar derivació.
Depenent de la fissura que tingui el nadó, li costarà més o menys menjar, és per això potser us quedareu més dies de lo habitual ingressats al naixement, fins que veieu que pot menjar amb "facilitat" sigui amb pit o amb biberó. L'alimentació d'un nadó fissurat requereix molt de temps i, degut a això, ingereix molt d'aire, per tant serà necessari ajudar-lo a eliminar els gasos molt sovint. Quan els pares aprenen com s'ha de fer, l'alimentació és més fàcil.
En els pròxims apartats us expliquem quins protocols segueixen cada equip de cirurgia maxil·lofacial ja que hi ha diferències entre ells. Les primeres cirurgies es fan entre els 6 mesos i els 4 anys, depenent del pes, la salut general del nadó i el tipus de fissura que tingui.
Si la fissura també és palatina, pot passar que tingui més infeccions d'oïda de lo normal. De vegades és necessari posar drenatges. És per aquest motiu que estarà supervisat per l'otorinolaringòleg durant un llarg període de temps. També pot tenir una mica de pèrdua d'audició i degut a això, dificultat en l'aprenentatge de la parla. Per aquest motiu també estarà supervisat per un logopeda per tal de valorar i tractar les possibles dificultats.
Degut a que la fissura afecta a la geniva i, per tant, a les dents, les visites a l'odontopediatre seran força recurrents, és possible que allà, on es troba la fissura, no surti alguna dent o simplement que algunes surtin mal col·locades.
Amb un enfocament multidisciplinar, l'hospital Sant Joan de Déu és un dels hospitals de referència en el tractament de la fissura labiopalatina. Dins de l'equip, ofereixen les següents especialitats: cirurgia, ortodòncia, odontopediatria, logopèdia, otorrinolaringologia i genètica.
L'Hospital Vall d'Hebron és una altre excel·lent opció pel tractament de la fissura labiopalatina, gràcies al seu equip altament especialitzat. Dins de l'equip de fissures, ofereixen les següents especialitats: cirurgia, ortopèdia, logopèdia de deglució, foniatria, otorrinolaringologia, psicologia i genètica.
La clínica Tresserra és un centre privat referent a Espanya en el tractament de la fissura labiopalatina. Disposen d'un equip multidisciplinar que treballa de forma coordinada durant tot el tractament. Ofereixen les següents especialitats: cirurgia, ortopèdia, ortodòncia i logopèdia.
No et perdis res del que organitzem.
Rebràs comunicacions sobre les diferents activitats i serveis que ofereix l'associació. Et prometem que no ens farem gens pesats :)
Volem que ens coneguis i volem acompanyar-vos durant tot el viatge. No dubtis en escriure i et respondrem el més aviat possible!
Gràcies per posar-te en contacte amb nosaltres. Et respondrem el més aviat possible. .
Associació Fícat
Associació de Fissurats de Catalunya
CIF G65759946 | 628 062 028
Barcelona