Diseño del blog

CLIVELLES, OBSTRUCCIÓ, MASTITIS I ABSCÉS MAMARI

Extret de http://albalactanciamaterna.org/lactancia/tema-2-como-superar-dificultades/obstruccion-mastitis-y-abceso/

L'anatomia del pit

Abans de parlar dels diferents problemes que ens podem trobar a l'hora de fer lactància (sigui directe o diferida) és important entendre correctament l'anatomia i el funcionament del pit.


L'aparença externa del pit no té relació amb la quantitat de llet que pots produir o si serà més fàcil o més complicat establir correctament la lactància. Tots els pits, de totes les formes i mides, estan dissenyats per produir llet i poder alimentar completament el teu fill. Si no produeixes prou llet, es deurà a un motiu extern que hauràs de consultar amb el teu metge, però en cap cas dependrà del fet que tinguis els pits més grans o més petits.

A l'interior de la mama, connectat als mugrons, trobem els conductes galactòfors i els lòbuls. Aquestes glàndules són les encarregades de la producció de la llet que viatjarà pels conductes galactòfors per sortir a través del mugró.


Clivelles

Les clivelles són petites ferides al mugró que poden resultar doloroses. En el cas de la lactància directa, surten perquè el nadó no s'agafa correctament al pit, ja sigui per una mala col·locació o per manca de mobilitat a la llengua. És important consultar amb una assessora de lactància per tal de corregir els problemes que estan causant les clivelles, ja que en cas de no fer-ho, la lactància serà dolorosa. A més de que hi haurà el risc de patir alguna infecció.


Amb la lactància diferida també poden sortir clivelles. Normalment és degut a fer servir una mida d'embut amb el tirallet que no es correspon al mugró. També poden sortir per posar massa fort el tirallet.

Triar l'embut correcte

Per tal que es curin, es recomana primer resoldre el problema que ha causat les clivelles i tenir els pits a l'aire tant com sigui possible, per tal que els mugrons estiguin secs. 


Evita netejar-te els mugrons abans de cada pressa o extracció. Els mugrons es troben protegits per un greix natural que evita infeccions i altres malalties. Al netejar-ho, eliminem aquesta capa protectora. Si et dutxis un cop al dia serà suficient per mantenir una higiene correcta als pits i protegir la capa de greix natural.


Obstrucció mamària

Es tracta de l'obstrucció d'algun conducte galactòfor causat per una proliferació bacteriana.  Sentiràs dolor i inflamació al pit, normalment a la part superior que toca l'aixella. No va acompanyat de febre, com a molt patiràs una mica de febrícula (fins a 38ºC).


Per evitar les obstruccions mamàries es recomana que prenguis algun probiòtic. Això ajudarà a la flora natural del teu pit a combatre les infeccions bacterianes. Consulta amb la teva llevadora aquesta possibilitat.


Si utilitzes un tirallet és molt important que regulis bé la potència de succió, ja que un excés de força pot produir-te clivelles i una obstrucció mamària.  No és cert que a més succió, més producció de llet. Recorda que l'extracció de llet, igual que donar el pit, mai ha de ser dolorosa.


Un cop tens l'obstrucció mamària és molt important prendre el temps necessari per poder-la desobstruir. Quan abans ho facis, millor, ja que sinó cada cop et serà més dolorós. Cerca un moment i un espai on puguis estar tranquil·la. Comença fent un massatge durant 5 o 10 minuts sobre la zona de l'obstrucció, fent moviments circulars en direcció al pit.


Un cop fet el massatge, si fas lactància directa, hi ha diferents postures que poden ajudar-te a desobstruir el pit. Col·loca el teu nadó a mamar de manera que la barbeta quedi just a sobre, o almenys en direcció a l'obstrucció. Això es fa perquè la zona del pit que queda millor drenada és la que queda situada sota la barbeta del nadó. Per exemple, si l'obstrucció és tocant a l'aixella, la posició serà de rugbi (el nen per sota el braç, els seus peus surten per darrere de l'esquena i el seu cap descansa sobre la mà). Si et queda una mà lliure, massatges a la zona en rodó i cap al mugró mentre el nadó mama.


Un altra postura que et pot ajudar és la posició a quatre grapes. No és la posició més còmoda per la mare però, el fet de tenir la gravetat a favor de l'extracció, t'ajudarà a alleugerir el pit. Posa al nadó estirat a una superfície plana, com pot ser el llit, i col·loca't a sobre d'ell en posició de quatre grapes, de tal forma que el mugró quedi just per sobre d'ell. 


Si fas lactància diferida, un cop realitzat el massatge, fes l'extracció de la forma habitual però continuant el massatge sobre l'obstrucció de manera continuada, amb moviments circulars en direcció al mugró. Recorda ajustar correctament la potència del tirallet.


Si aconsegueixes desobstruir el conducte galactòfor, ho notaràs immediatament. En el cas que no s'hagi desobstruït del tot, hauràs de tornar a intentar-ho a la propera pressa o extracció.


Mastitis

Es tracta d'una obstrucció d'un conducte galactòfor que s'ha infectat. A part de dolor i inflamació al pit, produeix febre (superior a 38ºC) i malestar general.

Si pensem que podem estar patint una mastitis, hem de consultar amb la llevadora o amb el metge. Possiblement ens recomanaran prendre antiinflamatoris / antipirètics per baixar la febre i la inflamació. També fer repòs i sobretot drenar aquest pit el més possible. També pautaran probablement probiòtics específics per a la lactància materna. Si no hi ha millora en un termini de 24 o 48 hores el metge receptarà un antibiòtic adequat, compatible amb la lactància. Cal seguir el tractament fins al final, encara que els símptomes desapareguin en poques hores, ja que una mastitis mal curada pot acabar en un abscés.


Tot i ser una infecció, la llet no li fa cap mal al nadó. És molt important seguir donant de mamar el pit afectat, ja que deixar d'alletar podria facilitar que es desenvolupés un abscés. La retenció de llet dispara la febre, per això és important mantenir el pit tou.  Si fas lactància directa pots utilitzar un tirallet després de donar de mamar per tal d'acabar-ho de buidar.  Tant si fas lactància directa com diferida, pots  fer un massatge circular en direcció al mugró a la zona afectada per tal d'ajudar al drenatge abans i durant la pressa o l'extracció. 


Quan hi ha una mastitis, pot canviar una mica el gust de la llet. Hi ha nadons que rebutgen aquest gust. En aquest cas és especialment important drenar amb un tirallet o bé manualment.


És important fer repòs durant uns dies, i per a això serà necessari tenir el suport de la família. Sovint, darrere d'una mastitis, hi ha un fort esgotament de la mare o potser fortes tensions familiars. Tenir una mastitis és una manera que té el nostre cos de cridar-nos l'atenció i de fer que mirem una miqueta per nosaltres.

Abscés mamari

En alguns casos, quan es pateix una mastitis i no es tracta correctament, pot succeir que el cos tracti d'aïllar els bacteris en una càpsula. Això genera els abscessos. 


El dolor al pit és molt major que amb la mastitis: la pell es mostra dura, tensa i brillant. És possible que la mare ja no tingui febre i que, tot i el dolor, es trobi millor d'estat general.

Per tal d'eliminar l'abscés, habitualment  s'obre i es drena el pit a quiròfan amb anestèsia general deixant un drenatge que es va retirant poc a poc mantenint-se durant diversos dies, tot i que existeixen altres tècniques per poder treure l'abscés.


Segueix sent important que el nen mami perquè si es reté llet empitjora el quadre. Per ajudar, pots demanar que en la mesura possible la incisió estigui el més allunyada possible del mugró i l'arèola.

Clivelles Obstrucció Mastitis Abscés mamari
Què és? Petites ferides als mugrons a causa d'una mala mecànica. Proliferació de bactèries que obstrueixen un canducte galactòfor Infecció d'una obstrucció mamària Mastitis que no es va tractar correctament. El cos encapsula la infecció.
Aspecte Els pits es mostren tous, però els mugrons presenten petites ferides obertes o amb costra. Al tacte , es nota una zona més dura que la resta del pit. Pits inflamats, calents, durs i vermells. Pits durs, amb la pell brillant, molt vermella i tensa.
Dolor Pot produir dolor durant l'extracció de la llet o al donar el pit. Dolor moderat o lleu, que canvia a agut al tocar la zona afectada. Dolor agut continuat a la zona afectada. Molt dolorós, més que la mastitis.
Febre No produeix febre Pot produir una mica de febrícula (Fins 38ºC) Produeix febre (Més de 38ºC) Pot produir una mica de febrícula (Fins 38ºC)
Estat general La mare es troba bé de forma general La mare es troba bé de forma general La mare es troba molt malament. La mare es troba molt millor que durant la mastitits
Tractament Deixar els pits a l'aire, no netejar-los abans de cada pressa, fer servir oli d'oliva. Fer massatge sobre el pit abans i durant la pressa o l'extracció Fer massatge, prendre antitèrmics i antinflamatoris, si no millora, prendre antibiòtic (Sempre consultar al metge) S'ha de treure l'abscés mitjançant una petita intervenció quirúrgica.

Última revisió: 26/05/2021 (Aida)

COMPARTEIX LA NOSTRA HISTÒRIA

Share by: