La deglució és una de les funcions més complexes que es donen en l'ésser humà. Per això, igual que la introducció de textures en l'alimentació ha de ser considerada de la mateixa manera que el desenvolupament motor. Així com els nadons aprendran a caminar, com a família hem de pensar que conèixer els aliments forma part d'un procés d'aprenentatge, que vindrà marcat per les oportunitats que li brindem.
Seure a taula tots junts a l'hora del dinar és un procés enriquidor, és un lloc d'intercanvi, un lloc on li donarem a l'infant l'oportunitat d'apropar-se a l'alimentació de la resta de la família.
Els nens podran veure com mengen la resta dels integrants de la família. D'aquesta forma, podran copiar patrons i actituds davant les noves textures, colors, olors i sabors de l'alimentació i fomentem la curiositat del més petit. A més, regulemel moment de l'alimentació com una cosa plaent i enriquidora.
El petit ha d'estar assegut en un lloc còmode i adequat per la seva edat, que li permeti un òptim control postural, ha de tenir suport per als peus, safata o que permeti entrar a la taula per al suport dels braços. En cas que tingui un bon control del tronc, no utilitzemles cingles (ancoratges de la trona) per permetre que el petit s'acosti a la taula quan ho necessiti.
Deixem que el nen experimenti l'aliment amb les mans, això ajudarà a treballar aspectes motors de motricitat gruixuda / fina manual, com l'equilibri oculo-motor (distància ull-mà). També experimentarà a nivell tàctil moltíssimes experiències.
Utilitzarem aliments cuits o que tinguin una textura molt similar a un plàtan molt madur. Cal recordar que han de ser aliments que es puguin desfer únicament pressionant la llengua amb el paladar. Es poden presentar com masses denses que es puguin donar forma amb les mans. Si volem donar triturats, han de ser d'alta densitat. També es poden fer Finger Foods de la mida del dit d'un adult. Cal tenir en compte que no s'han de tallar a contrafibra, no deixar-hi les pells, no donar aliments amb llavors i no oferir carns dures o fibroses.
En els primers contactes, el nen experimentarà, tocarà, tirarà el menjar, l'olorarà, el xuclarà .... No cal desesperar. És normal que trigui a tastar-lo. Mai no hem de forçar ni obligar el nen a menjar. No hi ha límit de vegades per presentar un aliment, és a dir, no hi ha un nombre de vegades estipulat, per això és important que no pensem que el nen rebutja un aliment si el petit no hi mostra interès des del principi.
Es recomana oferir tota mena de textures inclosos els triturats. Es tracta d'apropar el nen a la taula des de la textura cremosa, ratllada, densa... Cadascuna d'elles donarà una oportunitat sensorial a l'infant.
Primer deixarem que el nen mengi amb la mà, deixant el menjar a la safata de la trona. No barrejarem diferents textures ni aliments, el nen necessita conèixer i experimentar amb ells un a un. No barrejarem colors, pot fer que el nen es dispersi, és important centrar la seva atenció en els aliments.
Quan introduim els coberts, introduirem els plats amb ventosa per evitar que caigui el menjar o que el nen es frustri en els intents d'agafar-l'ho. També introduirem coberts de mànecs curts, durs (evitar silicones toves), pales de culleres planes i de mida petita que permetin ficar la cullera a la boca.
És important acostumar el nadó a beure líquid en got. Evitem l'ús dels gots d'aprenentatge i fem servir gots normals. Podem utilitzar un got de silicona, que s'adapti millor a la forma del llavi del nen i que li facilitarà l'aprenentatge.
Aquesta cullera unida a un biberó pot ser d'utilitat per prendre pures o cereals després de l'operació. Fins i tot es pot fer servir per donar llet si no es pot utilitzar un biberó normal.
El bol de la cullera, arrodonit i tou, és suau per a les genives, El mànec, llarg i de disseny ergonòmic, permet arribar fàcilment fins al fons dels flascons.
Plats dividits amb parets profundes per agafar aliments fàcilment que s'enganxen amb ventosa. Sense BPA i apte per a la safata superior del rentavaixella.
Cullera d'iniciació dissenyada perquè el bebè pugui fer-la servir de forma autònoma. Sense BPA i apte per a la safata superior del rentavaixelles.
Plat de bambú amb ventosa. Té separadors i la profunditat suficient per de facilitar que el nadó agafi el menjar de forma autònoma. Hi ha molts models diferents adorables!
Aquesta és la base del plat de Twistshake. Realitza una ventosa molt potent que evita que el nen pugui llençar el plat. Cal comprar el plat.
Aquest plat es compra amb la base de Twistshake. Té separadors i una profunditat adequada per tal que el bebè pugui agafar el menjar fàcilment. També es ven sense separadors.
Última revisió el 09/06/2021 per C. Rodríguez
No et perdis res del que organitzem.
Rebràs comunicacions sobre les diferents activitats i serveis que ofereix l'associació. Et prometem que no ens farem gens pesats :)
Volem que ens coneguis i volem acompanyar-vos durant tot el viatge. No dubtis en escriure i et respondrem el més aviat possible!
Gràcies per posar-te en contacte amb nosaltres. Et respondrem el més aviat possible. .
Associació Fícat
Associació de Fissurats de Catalunya
CIF G65759946 | 628 062 028
Barcelona