Tractament

Tractament
Un cop sapigueu que tindreu un nadó amb fissura (la fissura labial molts cops es veu a la ecografia de les 20 setmanes) us heu de posar en contacte amb els diferents Hospitals amb cirurgians maxil·lofacials específics en fissura labiopalatina (Hospital Vall d'Hebron, Hospital Sant Joan de Déu i també clínica Tresserra) on us explicaran els seus protocols. Des de l'associació us podem ajudar a demanar derivació.

L'alimentació
Depenent de la fissura que tingui el nadó, li costarà més o menys menjar, és per això que us quedareu més dies de lo normal ingressats fins que veieu que pot menjar amb "facilitat" sigui amb pit o amb biberó. L'alimentació d'un nadó fissurat requereix molt de temps i, degut a això, ingereix molt d'aire, per tant serà necessari ajudar-lo a eliminar els gasos molt sovint. Quan els pares aprenen com s'ha de fer, l'alimentació és més fàcil. Des del grup de mares i pares de l'associació de nens fissurats, us ajudarem en el que necessiteu, explicant-vos les tècniques que cadascú utilitza o ha utilitzat.

La cirurgia
En els pròxims apartats us expliquem quins protocols segueixen cada equip de cirurgia maxil·lofacial ja que hi ha diferencies entre ells. Les primeres cirurgies es fan entre els 6 mesos i els 4 anys, depenent del pes, la salut general del xiquet i el tipus de fissura que tingui.

L'oïda i la parla
Si la fissura també és palatina, pot passar que tingui més infeccions d'oïda de lo normal. De vegades és necessari posar drenatges. És per aquest motiu que estarà supervisat per l'otorinolaringòleg durant un llarg període de temps. També pot tenir una mica de pèrdua d'audició i degut a això, dificultat en l'aprenentatge de la parla. Per aquest motiu també estarà supervisat per un logopeda per tal de valorar i tractar les possibles dificultats.

Les dents
Degut a que la fissura afecta a la geniva i, per tant, a les dents, les visites a l'odontopediatre seran força recurrents, és possible que allí, on es troba la fissura, no surti alguna dent o simplement que algunes surtin mal col·locades.